Livet på landet – och som företagare

När Joachim Holst hamnade på ett uppdrag där hans kompetens och kunskap ifrågasattes fick han nog. Idag kombinerar han arbetet på egen gård med konsultuppdrag i gränslandet mellan hårdvara och mjukvara. Och han stormtrivs.

Joachim Holsts intresse för datorer startade tidigt. Redan som tolvåring började han programmera på en Commodore-C64 och lusläste referensmanualer – när kompisarna spelade Pacman. Men karriären som utvecklare kom först efter några år som styr- och reglermekaniker. Sedan dess har uppdragen avlöst varandra men alltid haft kopplingen till hårdvara.

“Jag brukar säga att jag får döda kretsar att leva och arbetar alltid med såväl lödkolv som förstoringsglas nära tillhands,” säger Joachim Holst, som är specialiserad på hårdvarunära programmering och arkitektur för inbyggda system, Android, Linux, Device drivers, RTOS och ARM CPU:s.

Bättre ekonomisk helhet

Beslutet att starta eget företag tog han 2007 och det hade flera anledningar.

“Just då var jag enormt trött på mitt uppdrag och less på att bli ifrågasatt. De förstod inte hur jag arbetade och betalade dessutom dåligt, så nej tack. Det uppdraget fick gärna någon annan ta hand om. Jag valde att starta eget och det har gått lysande sedan dess,” säger Joachim Holst.

En annan anledning till att starta eget var den egna gården. Familjen har fyra hektar för odling av vall och spannmål samt både kor och grisar. Hönor och bin levererar ägg och honung till självhushållet. Med eget företag fungerar den ekonomiska helheten bättre och det blir lättare att hantera ledighet.

“Som lantbrukare vet du inte när du behöver vara ledig. Väder och temperatur styr när det är dags för sådd och skörd.”

Idag kombinerar Joachim Holst heltidsarbete som utvecklare med lantbruket. Det blir många kvällar och helger, men detta livet passar honom perfekt.

“Jag kan inte tänka mig någon bättre avkoppling än att sätta mig ensam i traktorn och köra ut på fälten efter en lång dag med möten och deadlines,” säger han.

Styr nu över sitt eget liv

Kontakten med Riktiga Konsulter fick Joachim Holst via en släkting och det dröjde inte länge förrän han hade ett nytt uppdrag som passade hans specialistkompetens. Valet av Riktiga Konsulter var helt rätt.

“Jag är inte världens mest sociala och är inte bra på att sälja in mig själv. Riktiga Konsulter har mycket bra kontaktnät och kan hitta uppdragen jag gillar. Det är värt att betala för,” säger han.

På frågan om han skulle rekommendera fler att bli egenföretagare kommer svaret snabbt:

“Starta eget, utan tvekan! Det är mycket roligare och inte så farligt som många verkar tro. Man kan styra över sitt liv och sin tid på helt annat sätt. Dessutom kan det vara lättare att säga ifrån på sitt uppdrag när man inte är anställd eller knuten till ett konsultbolag. Lojalitet får en ny innebörd.”

Föregående
Föregående

Infrastructure as code done right

Nästa
Nästa

Vill du jobba som agent till egenkonsulter inom IT?